logo

# Сатира

Истражување: По веќе од 50% од младите се’ не писмени

насловна слика

Според нај новото истражување на уницеф и „Заводот За Писменост, Не Писменост и Полу Писменост“ во нашата земја владее вистинска епидемија на не писменост, посебно кај по младата популација.

Имено, резултатите добиени од полу годишната теренска работа покажуваат дека секој втор по млад човек е функционално не писмен, односно незнае да чита и пишува, нитузнае основни математички операции.

Ова е голем проблем за мала земја како Република македонија, но добра вест е тоа што медиумите, посебно електронските по светено работат на о писменување на своите читатели, од кои голем број се' по млади луѓе.

Коментари


Остави коментар

Одбери дата на пост