logo

# Поезија

Војници

насловна слика
карикатура Robert Berkeley "Bob" Minor

многу е просто: во тој спроти себе

би пукал ли, иако првпат во животот

го гледаш, само затоа што некој одозгора

ви рекол дека сте си душмани?

а тој спроти тебе има дома

жена и деца, ко за почеток

на приказната. ноќе старите негови

не спијат. мајка му требе ориз во

трпезаријата, татко му легнат на грб

зјае во таванот од спалната соба.

има и куче и маче и памук

чува  во папокот. сака да игра шах

со старците во паркот, а во ранецот

шета некоја книга за

смислата на животот. на бога

му се обраќа со свои зборови. главно

се разбираат со поглед. сонува длабоко

и затоа ретко се сеќава на соништата.

а кога се сеќава, насон обично учи

да лета. инаку, дење приземјен човек. ништо

особено, значи. ко и ти: едно тело и купишта сништа.

па, во себе

 би пукал ли?

Коментари


Остави коментар